Test osobnosti MBTI

Přidal: Eliška Kučerová, 10. 9. 2024

Jeden z nejpopulárnějších osobnostních testů je MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). Možná jste o něm slyšeli jako o testu 16 osobností - snaží se totiž rozdělit populaci do 16 kategorií či charakterů, a to na základě čtyř osobnostních dimenzí:
  • vnímání okolního prostředí - extraverze (E) vs. introverze (I)
  • získávání informací - intuice (N) vs. smysly (S)
  • zpracování informací - myšlení (T) vs. cítění (F)
  • životní styl - usuzování (J) vs. vnímání (P)

Podle odpovědí na otázky pak získáte výsledek složený ze 4 písmen. Výsledky by se daly popsat tak, že buď máte charakter intuitivní (N) nebo smyslový (S). K těmto dvěma písmenům se pak připojují další podle toho, jakým způsobem zpracováváte informace nebo jaký máte životní styl. Celý test má základy v jungiánsky laděné psychologii.

Zní to skvěle! Nebo ne? Bohužel tento typ testů (založených na “škatulkách”) nebývá tak užitečný, jak tvrdí jeho zastánci. Když se ponoříme hlouběji najdeme výzkumy, které ukazují na nekonzistentnost testu. Již v roce 2006 vyšel článek v Journal of Psychology s rešerší, která ukazuje, že až 50% lidí při druhém absolvování testu dospěje k jinému výsledku. 

MBTI versus Big 5

Pokud hledáte nějaký jiný test osobnosti, existuje např. Big 5 (Big Five Traits Model). Jedná se o test založený na nejmodernějším modelu struktury osobnosti. Tento test hodnotí lidi podle pěti základních osobnostních rysů: 

  • otevřenost vůči zkušenostem - vynalézavost/zvědavost vs. konzistentnost/opatrnost
  • svědomitost - efektivnost/organizovanost vs. bezstarostnost/lehkovážnost
  • extraverze - extraverze/energičnost vs. samotářství/rezervovanost
  • přívětivost - přátelskost/soucit vs. vyzývavost/odtažitost
  • emoční stabilita - stabilita/sebejistota vs. senzitivnost/impulzivita

Většina osobnostních rysů v MBTI i Big 5 je sice v souladu, Big 5 ale váš výsledek nezařadí do nějaké kategorie (škatulky). Určí vám místo toho profil, ve kterém vidíte, jak intenzivně jsou u vás jednotlivé osobnostní rysy zastoupeny. Rysy osobnosti jsou zde totiž vnímány jako kontinuum, škála. U každého z nás je najdeme, jen v jiném poměru. Výhodou tohoto způsobu vyhodnocení je, že výsledek má mnohem větší potenciál být přesnější. Odpovědi většiny respondentů totiž míří spíše ke středu intenzity dané vlastnosti, a pokud test umožňuje pouze dvě varianty, odpověď se přiřazení do jedné nebo druhé kategorie (buď tedy jste extravertní nebo introvertní/samotářský, nic mezi tím).

Jak je MBTI přesný?

Jak si myslíte že, by dopadlo porovnání úspěšnosti těchto testů v tom, jak dobře dokážou předpovědět životní příběh člověka? Takovýto výzkum proběhl na platformě Scientific American. Sledována byla predikce významných událostí v životě 559 respondentů, ve srovnání s realitou. Výsledky ukázaly, že v průměru byl test Big 5 asi dvakrát přesnější než test ve stylu MBTI.  Tím by se dalo říct, že je test MBTI v predikci budoucnosti podobně přesný, jako horoskopy.

Mezi hlavní dva důvody, proč test MBTI vychází tak nepřesně, patří:
  1. neměří míru emoční stability - což se z výše zmíněného výzkumu ukazuje jako důležitý prvek v osobnosti člověka.
  2. řadí lidi do dvou odlišných kategorií pro každou vlastnost místo toho, aby přiřadili míru každého rysu (polarita místo škály).

Co tedy nahrává popularitě testu MBTI? 

Nejspíš převážně to, že získáme vždy jen pozitivní výsledky. Např. lidé, kterým v Big 5 vychází, že jsou “méně otevření novým zkušenostem”, jsou v MBTI pojmenování jako “smysloví (S)“. Nízká míra přívětivosti (Big 5) je přejmenována na "myšlení (T)"(MBTI slučuje rys „nebrat v úvahu emoce jiných lidí“ s rysem „logika“). A možná nejvíce negativně znějící osobnostní rys emoční stabilita je z celého testu MBTI úplně vynechána.

Pokud máte chuť vyzkoušet si test osobnosti, doporučujeme Big 5. Vyplnit si jej můžete i u nás v Salmondu.