Jak moc se žáci ZŠ orientují v tématu světa práce?

Přidal: Eliška Kučerová, 13. 8. 2024

Z nedávného šetření profesní orientace žáků posledních ročníků základních a středních škol (více informací v tomto článku) vyplynulo, že pouze 47% studentů posledních ročníků SŠ by si znovu vybralo stejnou školu a stejný obor, kdyby si nyní měli vybírat znovu. Jak se ukazuje, orientace ve světě práce a volba navazujícího studia je pro žáky základních škol čím dál složitější.

I to byl důvod, proč jsme ve spolupráci s autory digitálních panelů pro školy ÁMOS vision vytvořili edukativní seriál na téma kariérového poradenství, budoucnosti práce a volby profesního směřování a navazujícího studia. Jeho záměrem bylo zábavnou formou přiblížit žákům základních škol otázky spojené s výběrem budoucí kariéry a poskytnout jim tipy, na koho se mohou obrátit pro další podporu. 


Foto: ÁMOS vision

Výsledky

Jak moc se žáci orientují v tématu světa práce nám ukazují výsledky kvízu, který byl součástí seriálu a děti ho na interaktivním panelu ve škole vyplňovaly. Celkové průměrné skóre z 632 odpovědí bylo 4,5 z 10, tedy mírný podprůměr. 
 
Nejlépe si žáci vedli při posuzování ohroženosti vybraných profesí novými technologiemi a při výběru užitečných dovedností pro zvládání a používání těchto technologií. Zdá se tedy, že o vlivu moderních technologií na svět práce mají žáci určité povědomí. Kvíz naopak ukázal, že se příliš neorientují v tom, jak jsou v ČR zastoupeny běžné profese (jako je učitel, řidič nebo prodavač) nebo jaká je v ČR průměrná mzda.

 
Výsledky každopádně naznačují, že by se žákům hodilo více se zorientovat v tématu světa práce, aby získali realistický pohled na současnou situaci i budoucí trendy na trhu práce. Tomu se na základních školách věnuje vzdělávací oblast Člověk a svět práce v rámci povinného tématickému okruhu Svět práce. Zároveň  k tomuto účelu mimo jiné slouží i kariérové poradenství, kterému se na školách většinou věnují výchovní poradci. Zdá se tedy, že prostor pro rozvoj povědomí o těchto oblastech školy mají. Realita a časové možnosti jednotlivých škol a poradců jsou však v této oblasti často velmi omezené.. I proto se  rozšiřování povědomí a podpoře při hledání studia a povolání v Salmondu intenzivně věnujeme skrze webovou aplikaci navrženou pro žáky ZŠ i verzi pro středoškoláky.

SALMONDO JUNIOR - ZŠ

SALMONDO STUDENT - SŠ