Který test osobnosti je ten nejlepší?

Přidal: Eliška Kučerová, 2. 8. 2024

Kdo z nás si někdy nezkoušel vyplnit test osobnosti?! Proč to děláme? Máme chuť se o sobě dozvědět více! Chceme znát svoje kvality a třeba najít nějaké tipy, kam směřovat, ať už jde o osobní, studijní nebo profesní život. Zdá se, jakoby testy věděly o nás samých více než my. Je to ale opravdu tak?

Pojďme si představit známé testy osobnosti a podívat se na to, zda nám mohou dobře poradit ve chvíli, kdy uvažuje jakou studijní či profesní cestou se vydat.

Vezmeme si na pomoc studii, která testovala 3 známé teorie osobnosti:
1. MBTI, tedy Myers–Briggs Type Indicator
- na podkladě jungiánské psychologie
- typologický test - identifikuje 16 základních typů osobnosti
- dělí typy osobností podle 4 dimenzí:
vnímání okolního prostředí - extraverze (E) vs. introverze (I)
získávání informací - intuice (N) vs. smysly (S)
zpracování informací - myšlení (T) vs. cítění (F)
životní styl - usuzování (J) vs. vnímání (P)
- dichotomické výsledky - řadí člověka do jedné nebo druhé skupiny dané dimenze

2. Enneagram
- nestojí na konkrétní psychologické teorii
- typologický test - identifikuje 9 typů osobnosti, každý má jedno téma (ústřední rys), kolem kterého si utváří svou osobnost
- výsledky nabízí seznam silných a slabých stránek

3. Big 5
- na podkladu vědecky uznávaného modelu osobnosti
- popis struktury osobnosti v 5 dimenzích:
otevřenost vůči novým zkušenostem
svědomitost
extraverze
přívětivost k druhým
emoční stabilita
- výsledek ukazuje do jaké míry se u člověka každý rys projevuje

Výzkum proběhl na platformě Scientific American, kde autoři studie pracovali se svou verzí testů (proto zmiňují “test jungiánského typu”, nikoliv přímo MBTI, pro zjednodušení v článku ale využíváme právě tuto zkratku) a sledovali přesnost předpovědí událostí v životě 559 respondentů.

Který test tedy umí nejlépe poradit, když plánujeme svou budoucnost?

Z těchto 3 je to určitě Big 5. Studia ukázal zajímavé informace, například, že pro vyšší schopnost předpovídat změny v lidském životě je v testu třeba:

1. Přiřadit míru každého rysu osobnosti, spíše než dělit lidi do dvou odlišných kategorií pro každou vlastnost. Většina lidí se totiž pohybuje kolem středových hodnot (a “zaokrouhlení” do jedné nebo druhé polarity výsledek znepřesní).
2. Zohlednit osobnostní rys psychické stability (neuroticismus) - ten se jeví jako důležitý prvek v osobnosti člověka.

Výsledky dále ukázaly, že: 
  • čtyři rysy MBTI byly v souladu se čtyřmi rysy Big 5.
  • MBTI nepřidává nové informace, než již víme z výsledků Big 5.
  • výsledky testu MBTI jsou pro respondenty příjemnější kvůli pozitivnímu ladění (je lepší být někdo, kdo je M “myslící” než ten, kdo má "nízkou míru přívětivosti k druhým lidem").
  • v předpovídat změn v životech lidí je Big 5 v průměru 2x přesnější, než testy typu MBTI a enneagramský přístup.
  • se dá říci, že se užitečnost testu ve stylu MBTI umístila na půl cesty mezi vědu a horoskopem.

Proč je MBTI tak populární?

Co tedy nahrává popularitě testu MBTI, přestože existují data ze kterých vychází, že až 50% lidí při druhém absolvování testu dospěje k jinému výsledku (Journal of Psychology, 2006, z článku na vox.cz)? Nejpíše je to jeho atraktivní zpracování výsledků do charakterů a také to, že z něj získáme vždy jen pozitivní výsledky. 

Např. lidé, kterým ve Velké pětce vychází, že jsou méně otevření novým zkušenostem, v MBTI vychází pojmenování jako “smysloví (S)“. Nízká míra přívětivosti (Big 5) je přejmenována  na “myšlení (T)“ (MBTI slučuje rys „nebrat v úvahu emoce jiných lidí“ s rysem „logika“). A možná nejvíce negativně znějící osobnostní rys emoční stabilita (neurotismus) je z celého testu MBTI úplně vynechán.

Můžeme se podle testů osobnosti rozhodovat o své budoucí kariéře?

Pokud chcete sáhnout po nějakém dotazníku, který by měl popsat vaši osobnost, doporučujeme test Big 5. Získáte díky němu profil své osobnosti s intenzitou vašich jednotlivých osobnostních rysů. Když tyto informace zhodnotíte, zamyslíte se nad nimi a přidáte k nim své vlastní představy o sobě a o tom, jak působíte na druhé, je to dobrý začátek k tomu, hledat svůj budoucí studijní a profesní směr.

Procesem kariérní volby vás může dobře provést Salmondo, které nabízí jak test osobnosti Big 5 (a nejen ten), tak strukturovaný prostor pro sebereflexi toho, co už o sobě člověk ví. Na tomto základě vám pak doporučí studijní obory a nabídne vhodné profese. Jak se s testem v Salmondo pracuje podrobněji zjistíte v článku na blogu.